hattérkép

VII. Bencés Jótékonysági Bál

A VII. bálon készült képeket megtekintheted itt.

A Medium Pro Educatione Közhasznú Alapítvány és a Bencés Diákszövetség 2012. február 11-én ismét nagy sikerrel rendezte meg a Bencés Jótékonysági Bált a Szépművészeti Múzeumban. Az újkori bálok történetében ez volt a hetedik, amely ismét színvonalas szórakozást nyújtott a bálozó közönségnek.

Az elegáns csokoládébarna és aranyszínekben pompázó múzeumba este 19.00-tól érkeztek a vendégek, akik a fagyos februári időjárást négy pincészet boraival enyhíthették a Márvány teremben. A hagyományosan megjelenő Heimann Családi Birtokhoz, Bardon Borászathoz és Apátsági Pincészethez idén negyedikként a bálon másodszor bemutatkozó Szent Benedek Pincészet csatlakozott.

Az estét hivatalosan a bál háziasszonya, Bakos Piroska nyitotta meg, majd megnyitóbeszédet hallhattunk Kukorelli Istvántól, a Bencés Diákszövetség elnökétől, aki a generációkon átívelő bencés szellemiség fontosságát hangsúlyozta. Ittzés János, nyugalmazott evangélikus püspök, 2011 Szent Márton díjasa eközben arra intette a résztvevőket, hogy a bál örömteli forgatagában felfrissülve új erővel vágjunk neki mindennapos küzdelmeinknek a Krisztushoz vezető úton. A megnyitóbeszédek zárásaként Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező a bálozás szokásáról, a kalendáriumban évszakonként megfigyelhető ritmikus váltakozásról, a bőséges és az ínséges időszakok ciklusairól tartott érdekfeszítő eszmefuttatást.

Különleges volt a hetedik bál abból a szempontból is, hogy a vendéglátásról ezúttal a Pannonhalmi Főapátság étterme, a Viator gondoskodott. A résztvevőknek pedig nem kellett csalódniuk: minden fogás utánozhatatlan kulináris élvezetet nyújtott. Az utolsó falatokat Kovács Ákos és Szigethy Gábor szellemes felolvasása tette még édesebbé, amely a Bencés Humorból adott némi ízelítőt.

Természetesen a nyitótánc sem maradhatott el, az idei bálon Hancz Patrik bencés öregdiák (Gy ’11) és testvére, Hancz Bianka bencés diáklány hosszú évek alatt összecsiszolt tánctudását csodálhatta meg a közönség. A táncosok a sztenderd keringő mellett egy lendületes latin tánc egyveleggel is készültek, amely kellőképpen megalapozta a hangulatot a táncmulatsághoz. Az estét a DEPO Band zenekar kísérte a vacsora alatt lágy, swinges dallamokkal, majd minőségi tánczenével.

A nagyszerű hangulat mellett a bál jótékonysági célja sem szorult háttérbe, ugyanis az est folyamán 1.350.000 forint gyűlt össze a tombolákból, amelyet Alapítványunk teljes egészében a bencés iskolákban tanuló, szociálisan rászoruló diákok támogatására fordít. A támogatást ünnepélyes keretek közt adjuk majd át a májusi diáktalálkozón az iskolaigazgatóknak. Mindez nem jöhetett volna létre nagylelkű támogatóink és bálozóink nélkül, nekik ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

A bálról készült fotók és támogatóink listája elérhető honlapunkon (www.bencesbal.hu) és facebook oldalunkon.

a Szervezők