hattérkép

III. Bencés Jótékonysági Bál

A III. bálon készült képeket megtekintheted itt!

2008. január 26-án, immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Bencés Jótékonysági Bál Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.

Mikor november elején immár másodszor is útjára indítottuk a Bál honlapját és felvettük az első regisztrációkat, bíztunk benne, hogy a rendezvény sikeres lesz. A visszajelzések alapján tényleg elmondhatjuk, hála a hűséges bálozó közönségnek és az érdeklődő újaknak, hogy a hagyomány újjáéledt. Ebben az évben is kiemelt célunk volt tehát, hogy az összejövetel ne csupán egy kellemes találkozóra adjon alkalmat, hanem a bál bevételével nemes célok gyakorlati megvalósítására is mód nyílhasson, ezért általános célunk maradt, hogy a bencés iskolákat támogassuk. Ez annál is fontosabb, mivel a közoktatás finanszírozásában egyre nagyobb hiányosságok tapasztalhatók: a magas színvonalú oktatás fedezetét, anyagi hátterét maguknak az iskoláknak kell előteremteniük. A III. Bencés Jótékonysági Bál támogatói emlékérmére Jedlik Ányos arcképe került. A híres bencés tudós és feltaláló életútja szimbolizálja a magyar természettudományosság legjobb hagyományait, melyet bálunkkal mi is támogatni kívánunk. Éppen ezért bálunk bevételeit – amelyeket szponzoráció, jótékonysági árverés, báli belépők, és tombolabevételekből befolyó összegek alkotnak a bencés rend által fenntartott oktatási intézményekben, a győri Czuczor Gergely, és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban folyó, magas színvonalú természettudományi képzés támogatására – laborok infrastruktúrájának fejlesztésére fordítottuk.

A 2008. évi Bál egyházi fővédnöke Dr. Várszegi Asztrik főapát úr személyes jelenlétével is emelte az est fényét, ahogy világi fővédnökünk, Lámfalussy Sándor professzor úr, diáktársunk, az euró atyja is eljött közénk Belgiumból. A Bálon több bencés atya és tanár is jelen volt és a szokásoknak megfelelően a meschedei testvériskola is képviseltette magát.

A Bál 19.30-kor Balázsovits Edit, Bálunk háziasszonyának megnyitójával kezdődött, vacsorával, koncerttel és tánccal egészen hajnalig tartott. Többek között a Saxofollia szaxofon kvartett adott egy csodálatos koncertet, egyenesen Pármából. Tahy Ábel jogász–zongorista diáktársunk játékát hallgathattuk egészen a tánc kezdetéig, amihez a Blokk Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A mulatság megint cigányzenével zárult. Az összejövetel kiemelt pillanata volt a tombola, hiszen ez biztosította a bál jótékonykodási szándékának alapját. A sok-sok támogatónak köszönhetően értékes utazásokra, s más nyereményekre pályázhattak a jegyek megvásárlói. Az esten két díj is kiosztásra került, a két intézményben meghirdetett irodalmi és fotópályázat nyertesei kaptak jutalmat.

A felajánlott tombolatárgyak kisorsolásából és a támogatásokból befolyt közel 2,5 millió forintot jótékonysági célunkra fordítottuk.

Támogatóink 2008-ban: Budavári Önkormányzat, Kehida-Termál Kft., Victus Kft., Pintér Antikvitás, Kaczián Nyakkendő Szaküzlet, Pintér Sonja, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Hanák és Hanák Bt., Alexsiegel, Lenti Város Önkormányzata, Heimann Családi Birtok, Zala Springs Resort, Holcim Hungária Zrt., Elco-Trade 2000 Kft., Törley Pezsgőpincészet Kft., Fővárosi Vízművek, Béres Gyógyszergyár Zrt., CECC Tőkebefektetési Társaság, Rézüsti Pálinkaház, MKB Bank Zrt.

Támogatóink név szerint: Dr. Áment Ferenc Lukács OSB /Ph 56/, Szabó András /ph 83/, Varga István Ph /83/, Sára Ernő, Dr. Farkas Géza /Ph 78/ Király László /Ph 77/, Dr. Sója Szabolcs /Ph 58/, Faber Miklós /Bp 48/, Hír József Gyula /Ph 68/, Nógrádi László /Ph 66/, Singlovics Béla /Ph64/, Hauberl László /Ph 72/, Dr. Tóth Ádám /Ph 84/, Tombor András /Gy 91/, Skamla Pál /Ph 83/, Bárczy Zoltán /Ph 67/, Horányi György (Ph 86), Madarász Károly

Média partnereink: Szent István Rádió, Magyar Katolikus Rádió, InfoRádió Kft., Duna TV, Magyar Hírlap, Heti Válasz.

Együttműködő partnerek: Szépművészeti Múzeum, Bourbongroup, Acousticart Kft.